Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Модни списания, молове, кинозвезди – нищо ново под слънцето

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Какво знаете за модата през 30-те години? Лично аз – почти нищо. Някъде между „лудите“ години преди това, познати ни отлично от „Великият Гетсби“, и мизерията и минимализма на войната, се е случила промяна в стила и начина на живот на жените, за която днес изобщо не знаем.

Знаете ли, че през 30-те се появили етикетите с цените върху дрехите? Преди това нямало конфекция, а сметката от шивачката се изпращала директно на съпруга. Пак през 30-те за първи път се появила традицията за разходки „по женски“ със зяпане по витрините и някой ранен филм. Изобщо много от онова, което сега е типичното ежедневие на съвременното градско момиче, се родило именно тогава.

Тази есен и зима Музеят на модата и дизайна в Лондон е посветил своята експозиция именно на този период. Изложбата се нарича „Нощ и ден: мода и фотография от 30-те“. Самият музей е малък, сгушен на една улица в прекрасен квартал на Лондон и обезателно си заслужава да го посетите някой път.

Подобно на парижкия моден музей „Пале Галиера“, и този в Лондон няма постоянна експозиция, защото дрехите са деликатни и се развалят, така че просто ще видите онова, което е изложено в момента.

Не е тайна, че аз съм страстна читателка на всякакви списания, и първото, което запомних от изложбата, беше именно това, че 30-те са епохата на истински „бум“ на списанията за жени. Периодът на икономическата криза размества сериозно социалните пластове и за първи път става възможно жените да се обличат не според класата, към която принадлежат, а както искат. Списания като Vogue и Harper’s Bazaar стават истинско ръководство по стил за жените, а не просто картинки за мечтаене. Всяка жена с вкус и малко пари може да е прекрасно облечена.

Да, не е грешка – с малко пари. Защото знаете ли какви били тогавашните „молове“ или универсални магазини?

Родена с „риза“ (увита в плацентата), което навсякъде по света е знак за голям късмет. Майка й четяла в болницата „Време разделно“ и я кръстила Елица. Нашата Елица обича да се смее – случвало се е много пъти приятели да я разпознават по смеха – идва от другия край на заведението. Така е научена вкъщи – сдържа гласа си, когато е ядосана, но никога не спи...