Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

6 урока от най-щастливите родители (и техните щастливи деца)

6 урока от най-щастливите родители (и техните щастливи деца)

Снимка: www.storyblocks.com

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Много години подред жителите на Дания бяха обявявани за най-щастливата нация на планетата. Получават максимални оценки за върховенство на закона, пазарна, гражданска и политическа свобода и съблюдаване на човешките права. Благоденствието им няма как да не се корени в начина, по който отглеждат и възпитават децата си.

Това са изследвали авторите на книгата "Датският метод на възпитание", която ни дава шанс да надникнем в практиките на щастливите родители, които отглеждат щастливи деца. В основата е заложен моделът PARENT - Play, Authenticity, Reframing, Empathy, No ultimatums, Togetherness.

1. Игра

Днешните деца изглеждат постоянно заети. Денят им е запълнен с училищни и извънкласни занимания, спорт, изкуства, езици. Дори срещите им с приятели са под график и при постоянно наблюдение от някой възрастен.

Според датчаните децата имат нужда от свободно пространство, за да растат и учат. На децата там е разрешено да преследват свои собствени цели, да опитват нови неща и да изграждат доверието към самите себе си. Въпреки че родителите са наблизо и при нужда веднага ще се отзоват, те не контролират по никакъв начин играта, още по-малко пък се намират в центъра ѝ. Нека не забравяме, че именно в Дания изобретяват легото - един от най-добрите примери за свободна и креативна игра. 

2. Автентичност

Децата наблюдават как приемаме гнева, радостта, фрустрацията и успеха, а също и как ги изразяваме. Трябва да възпитаме честност у тях, както и увереността, че е ОК да изпитват емоциите, които изпитват. Това става само като не крием нашите истински чувства и мисли, отговаряме на неудобните въпроси, при това абсолютно честно, и си позволяваме да бъдем слаби или сгрешили пред тях. Лесно родителите се подхлъзват по модела да представят реалността по-захаросана пред малките невинни човечета, но това дългосрочно погледнато е лоша услуга. 

3. Преосмисляне, промяна на рамките

Датчаните не се преструват, че негативното не съществува, те просто се фокусират върху различна гледна точка. Избират да се съсредоточат върху доброто у хората, не се товарят с прекалено много очаквания и гледат отвисоко - общата картинка вместо конкретни несъвършени детайли. Психологията нарича това реалистичен оптимизъм.

Например не наричайте детето си мързеливо, а му кажете, че в момента се държи като мързеливец. Когато то се оплаква от нещо, внимавайте за позитивните елементи в историята и изведете тях на преден план. Ако се оплаква, че мрази да ходи на училище, напомнете му, че обожава часовете по рисуване или срещите с приятели в междучасията. 

Деница Стефанова е повече момиче от града, отколкото журналист, въпреки че има 7-годишен опит зад гърба си в различни медии. Преди време решава да зареже професията и да започне да участва в нещата, които допреди само е отразявала с камера и микрофон или с диктофон и фотоапарат. Днес отново захваща познатите оръдия на труда плюс клавиатурата, за да ни покаже какво е научила от другата страна, да н...